domingo, 2 de octubre de 2016

Hispaania toidud

Hispaania toidud

Hispaania toit on kuulus üle terve maailma. Isegi minu tuttavad on käinud korduvalt Hispaanias reisimas, öeldes, et sealne toit on lihtsalt suurepärane ja sellest võib jääda täiesti sõltuvusse.
Teada olevalt on enamus toiduaineid Hispaaniasse toonud maailmarändur Christoph Kolumbus, kes mitme erineva reisi jooksul maitses ja tutvus paljude toitudega.
Näiteks 1492-93 tõi Kolumbus Hispaaniasse ananassi, tšilli, kalkuni ja maisi, ning 1498-1500 tõi ta endaga kaasa tomatid.

Levinud toidud
Hispaania kööki iseloomustavad jõulised, selgejoonelised ning heas mõttes pretensioonitud road. Hispaanlased tunnevad söögist suurt mõnu ning ei hoia kokku aega ei toidu valmistamisel ega selle nautimisel.
Hispaania toidud koosnevad väga suurest hulgast toiduainetest. Rannikualadel on väga armastatud kala ja mereannid, mida tihti serveeritakse õlis praetult. Sisemaal ja mägistel aladel süüakse hautistes palju kikerhernest ja talleliha.
Rahvusvaheliselt on tuntud hispaanlaste kuivatatud sealihasink jamon serrano, ning tšillipipra ja küüslauguga maitsestatud chorizo. Chorizo on kuiv vürtsikas vorst, mis sisaldab sea-, veise-, hobuse-, eesli või muulaliha või neid kõiki koos, enamasti kasutatakse seda paella valmistamisel ja hautistes. Eelmisega on tüübilt sarnased longanzina ja loquenka. Levinud on ka verivorstid morcilla ja boutifar, mida süüakse külmalt või lisatakse koos chorizo’ga traditsioonilisele Madridi kikerherne-lihahautisele
Hispaania arvukad juustud on pikantse maitsega, olles valmistatud lambapiimast (villalón ja manchego), kitsepiimast (cabrales) ja mõnikord harva ka lehmapiimast (roncal).
Otse tänaval saab osta friteeritud magusat suupistet churro ning mandlitest, munavalgest ja suhkrust valmistatud, lugematute variatsioonidega maiustust turrón.
Üle kõige aga peavad hispaanlased lugu kartulimunaroast, mis kannab nime tortilja de patata. Tuntud rahvusroog on veel külm köögiviljasupp gazpacho.

Tapa
Tapa tähendab hispaania keeles kaant. Legendi kohaselt on tapased seotud vana kombega katta restoranides veiniklaas selle sisse lennata üritavate putukate eest leiva- või juustuviiluga või singilõiguga. Külastajad pistsid veini juues ka "kaane" nahka. Soolane suutäis innustas rohkem veini tarbima ja lõpuks hakkasid baaripidajad juba spetsiaalselt suupisteid serveerima. Klaaside peale hakati asetama väikeseid taldrikuid soolaste delikatessidega. Sellega oligi sündinud tapas-kultuur Tänapäeval nauditakse Hispaanias tapaseid peamiselt ootena lõuna ja õhtusöögi vahel, sest Hispaanias on kombeks alustada õhtusöögiga mitte enne kella üheksat õhtul.

Vein
Veini valmistatakse riigi kõikides piirkondades, tuntud veinipiirkondi on üle 40.
Aperitiivina pakutakse Lõuna-Hispaaniast pärit herest ehk šerrit. Samuti juuakse baarides palju õlut. Hispaania õlu on üldjuhul hele ja meeldiva maitsega ning serveeritud väga külmana.
Janukustutamiseks pruugitakse jooki nimega horchata, mis on kokku segatud mandlipiimast, apelsiniõitega maitsestatud suhkrusiirupist ja veest. Boolitaoline janujook on sangria, mis koosneb punasest, väga harva ka valgest veinist, mineraalveest ja tsitrusemahlast. Kangema segujoogi saamiseks lisatakse sangriale brändit või likööri.

Tallinnas on samuti palju kohti, kus saab süüa ehtsat Hispaania toitu.
·         Pincho Tapas and Dine- Hispaaniahõnguline hubane tapas-restoran mis asub Kadrioru/kesklinna piiril. Restoran pakub iga päev umbes 20 erinevat tapast ja lõunasööki, õhtusööki.
·         Neikid- Hirvepargi serval asuv restoran. Köögis tegutsevad meil kirgastest emotsioonidest laetud inimesed, kes ajavad oma asja juhindudes maitsepildi loomisel varem läbitud marsruutidest, kohtumistest. Ent ometi ei päädi selline kooslus mitte kirju maitsebuketiga vaid põhiideeks on hoida lihtsat joont, et esile pääseks kerged ja puhtad maitsed.

Hispaania-pärane toit on kindlasti asi, mis tuleb ära proovida oma eluajajooksul. Selles olevad erinevad maitsed ja värviküllus on igati seda väärt.
                                                                      
              
Gazpacho                                                      Churro


Morcilla


 Analy




No hay comentarios:

Publicar un comentario