Hispaania toidud
Hispaania toit on kuulus üle terve maailma. Isegi minu tuttavad on käinud
korduvalt Hispaanias reisimas, öeldes, et sealne toit on lihtsalt suurepärane
ja sellest võib jääda täiesti sõltuvusse.
Teada olevalt on enamus toiduaineid Hispaaniasse toonud maailmarändur
Christoph Kolumbus, kes mitme erineva reisi jooksul maitses ja tutvus paljude
toitudega.
Näiteks 1492-93 tõi Kolumbus Hispaaniasse ananassi, tšilli, kalkuni ja
maisi, ning 1498-1500 tõi ta endaga kaasa tomatid.
Levinud toidud
Hispaania
kööki iseloomustavad jõulised, selgejoonelised ning heas mõttes pretensioonitud
road. Hispaanlased tunnevad söögist suurt mõnu ning ei hoia kokku aega ei toidu
valmistamisel ega selle nautimisel.
Hispaania
toidud koosnevad väga suurest hulgast toiduainetest. Rannikualadel on väga
armastatud kala ja mereannid, mida tihti serveeritakse õlis praetult. Sisemaal
ja mägistel aladel süüakse hautistes palju kikerhernest ja talleliha.
Rahvusvaheliselt
on tuntud hispaanlaste kuivatatud sealihasink jamon serrano, ning
tšillipipra ja küüslauguga maitsestatud chorizo. Chorizo on kuiv
vürtsikas vorst, mis sisaldab sea-, veise-, hobuse-, eesli või muulaliha või
neid kõiki koos, enamasti kasutatakse seda paella valmistamisel ja
hautistes. Eelmisega on tüübilt sarnased longanzina ja loquenka.
Levinud on ka verivorstid morcilla ja boutifar, mida süüakse
külmalt või lisatakse koos chorizo’ga traditsioonilisele Madridi
kikerherne-lihahautisele
Hispaania
arvukad juustud on pikantse
maitsega, olles valmistatud lambapiimast (villalón ja manchego),
kitsepiimast (cabrales) ja mõnikord harva ka lehmapiimast (roncal).
Otse
tänaval saab osta friteeritud magusat suupistet churro ning mandlitest,
munavalgest ja suhkrust valmistatud, lugematute variatsioonidega maiustust turrón.
Üle
kõige aga peavad hispaanlased lugu kartulimunaroast, mis kannab nime tortilja
de patata. Tuntud rahvusroog on veel külm köögiviljasupp gazpacho.
Tapa
Tapa tähendab hispaania
keeles kaant. Legendi kohaselt on tapased seotud vana kombega katta
restoranides veiniklaas selle sisse lennata üritavate putukate eest leiva- või
juustuviiluga või singilõiguga. Külastajad pistsid veini juues ka
"kaane" nahka. Soolane suutäis innustas rohkem veini tarbima ja lõpuks
hakkasid baaripidajad juba spetsiaalselt suupisteid serveerima. Klaaside peale
hakati asetama väikeseid taldrikuid soolaste delikatessidega. Sellega oligi
sündinud tapas-kultuur Tänapäeval nauditakse Hispaanias tapaseid
peamiselt ootena lõuna ja õhtusöögi vahel, sest Hispaanias on kombeks alustada
õhtusöögiga mitte enne kella üheksat õhtul.
Vein
Veini
valmistatakse riigi kõikides piirkondades, tuntud veinipiirkondi on üle 40.
Aperitiivina
pakutakse Lõuna-Hispaaniast pärit herest ehk šerrit. Samuti juuakse baarides
palju õlut. Hispaania õlu on üldjuhul hele ja meeldiva maitsega ning
serveeritud väga külmana.
Janukustutamiseks
pruugitakse jooki nimega horchata, mis on kokku segatud mandlipiimast,
apelsiniõitega maitsestatud suhkrusiirupist ja veest. Boolitaoline janujook on sangria,
mis koosneb punasest, väga harva ka valgest veinist, mineraalveest ja
tsitrusemahlast. Kangema segujoogi saamiseks lisatakse sangriale brändit
või likööri.
Tallinnas on samuti palju kohti, kus saab süüa ehtsat Hispaania toitu.
·
Pincho Tapas
and Dine- Hispaaniahõnguline hubane tapas-restoran mis asub
Kadrioru/kesklinna piiril. Restoran pakub iga päev umbes 20 erinevat tapast ja
lõunasööki, õhtusööki.
·
Neikid- Hirvepargi
serval asuv restoran. Köögis tegutsevad meil kirgastest emotsioonidest laetud
inimesed, kes ajavad oma asja juhindudes maitsepildi loomisel varem läbitud
marsruutidest, kohtumistest. Ent ometi ei päädi selline kooslus mitte kirju
maitsebuketiga vaid põhiideeks on hoida lihtsat joont, et esile pääseks kerged
ja puhtad maitsed.
Hispaania-pärane toit on kindlasti asi, mis tuleb ära proovida oma
eluajajooksul. Selles olevad erinevad maitsed ja värviküllus on igati seda
väärt.


Gazpacho Churro

Morcilla
Analy
No hay comentarios:
Publicar un comentario